Ga naar de inhoud
Home » Gezonde en ongezonde producten

Gezonde en ongezonde producten

Geschreven door Brigit Overveld

Welke producten in de supermarkt moet je inslaan en wat moet je juist vermijden? Een gezond eetpatroon omvat specifieke producten. Uit een recent onderzoek van Verwijs (2025) blijkt dat de onderstaande producten bijdragen aan een gezondere leefstijl. Wij hebben ze voor jou duidelijk op een rijtje gezet!

Groente en fruit  
Niet geheel verrassend, maar toch zeker heel belangrijke voor de gezondheid: groente en fruit. Ze bevatten veel essentiële voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen zorgen voor de groei, ontwikkeling en het herstel van cellen, leveren energie, dienen voor opslag en helpen het lichaam te beschermen tegen ziektes. Het advies is om hier iedere dag minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit van te eten. Seizoensgebonden groente en fruit is hierin de voordeligste en bovendien duurzaamste keuze. Bovendien is het ook handig om ongesneden groente en fruit te kopen, want deze producten zijn vaak goedkoper en langer houdbaar. Groente en fruit afkomstig uit de diepvries zijn net zo gezond en vaak goedkoper dan verse groente en fruit (Verwijs, 2025).

Bron: (Pexels, Slowikowska)

Volkoren graanproducten                                                                                                                      
Het eten van volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst of volkorenpasta zijn een goede keuze voor de gezondheid. Een dagelijkse inname van dit soort producten verkleinen de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Overigens bevatten ze opnieuw de essentiële voedingstoffen die het lichaam nodig heeft. Ze zijn bovendien vaak voordeliger dan de varianten met pitten en zaden.  Ook blijkt dat volkoren graanproducten in de juiste omstandigheden (koel, donker en droog bewaren) nauwelijks zullen bederven (Verwijs, 2025).

Vlees of Peulvruchten                                                                                                                              
Hoewel vlees heerlijk smaakt, is het relatief duur en is het zeker niet nodig om het elke dag te eten. Een gezond voedingspatroon zonder vlees is mogelijk. Vlees kan vervangen worden door andere eiwitrijke opties, zoals peulvruchten (bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen) of eieren. Dit zijn alternatieven die allemaal gezond, duurzaam en voordelig zijn.  Ook vis is onderdeel van een gezonde voeding. Het advies is dan ook om één keer per week vis te eten (Verwijs, 2025).

Drinken                                                                                                                                            
Dranken met veel suiker (zoals frisdrank) en zelfs light-dranken kan beter vermijd worden. Het regelmatig drinken van deze dranken verhoogt namelijk het risico op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevat het zuren die niet goed zijn voor het gebit. Een alternatief wat goedkoop en gezond is, is (kraan)water (Verwijs, 2025).

Bron : (Pexels, Cup of couple)

Praktische tips
Een slimme manier om geld te besparen en gezonde keuzes te maken is door wekelijks boodschappen te doen. Dit voorkomt impulsaankopen van ongezonde producten. Hiermee kan er ook geld bespaard mee worden. Daarentegen wordt het aangeraden om de maaltijden van tevoren te plannen, hiermee wordt er tijd bespaard en voorkomen dat men in de verleiding komt om snelle, minder gezonde opties te kiezen (Verwijs, 2025).

De zes belangrijkste ingrediënten                                                                                                          
Een gezond eetpatroon bestaat dus simpelweg uit 6 ingrediënten: voldoende groente, fruit, peulvruchten, noten, vis en volkoren producten met zoveel mogelijk onverzadigde vetten (Verwijs, 2025). Voor meer informatie, bekijk het onderzoek van Verwijs (https://link.springer.com/article/10.1007/s12503-024-2132-x.).

Recepten

Klik hier voor heerlijke en gezonde recepten die je kunnen helpen een gezond eetpatroon te volgen.